AudiForums.com

Go Back   AudiForums.com > Audi Models > Allroad Model Line
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Allroad Model Line Audi's take on the modern "Crossover" of a sport utility vehicle and a station wagon

Welcome to Audi Forums!
Welcome to Audi Forums,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-08-2010, 11:07 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 15
Default Secondary air injection pump

My '02 Allroad is making a very bad noise for about a minute after a cold start - just like a jet engine. I believe it is the secondary air injection pump causing this. I talked to my mechanic and he suggested trying to get one online as the dealership will only sell complete pumps with various brackets, etc. and it can be pretty expensive. Anyone have any suggestions for where to find one online?

Very much appreciated.
  #2  
Old 03-09-2010, 09:19 PM
fjasper's Avatar
1st Gear

 
Join Date: Jan 2010
Posts: 13
Points: 2,121, Level: 27
Points: 2,121, Level: 27 Points: 2,121, Level: 27 Points: 2,121, Level: 27
Level up: 81%, 29 Points needed
Level up: 81% Level up: 81% Level up: 81%
Daily Activity: 1.4%
Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4%
Default

ECS Tuning has a decent price. You can search for 078906601H and see what comes up.

If I were you, and air-pump wise, I pretty much am you, (mine's screaming like a banshee) I wouldn't replace it until the computer tells you it needs to be replaced (secondary air pump insufficient flow-I forget the exact error code). There are stories of them lasting a long, long time in screaming mimi mode. Mine's been like this since last summer.

I thought about trying to spray some kind of lube into the intake for the air pump, to try and shut it up, but it's hard to reach, and I'm lazy.
__________________
Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
  #3  
Old 03-13-2010, 11:52 AM
99b5avant's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: San Diego, Ca. and Portland Or.
Posts: 32
Points: 2,893, Level: 32
Points: 2,893, Level: 32 Points: 2,893, Level: 32 Points: 2,893, Level: 32
Level up: 96%, 7 Points needed
Level up: 96% Level up: 96% Level up: 96%
Daily Activity: 0%
Daily Activity: 0% Daily Activity: 0% Daily Activity: 0%
Default

I bought my A4 V6 back in October 2008 with a SUPER loud air pump. Its still going strong, i just tell people its the nuclear reactor warming up.
  #4  
Old 04-13-2010, 06:25 PM
1st Gear
 
Join Date: Dec 2008
Location: Iowa
Posts: 106
Points: 3,053, Level: 34
Points: 3,053, Level: 34 Points: 3,053, Level: 34 Points: 3,053, Level: 34
Level up: 2%, 147 Points needed
Level up: 2% Level up: 2% Level up: 2%
Daily Activity: 0%
Daily Activity: 0% Daily Activity: 0% Daily Activity: 0%
Default

Are you sure it's not the auxiliary cooling fan? Not cheap, not expensive, not dire. Live with it until you get the code. Mine on the 6 has been going for a year and a half.
__________________
Taurean Bull

Ming Blue / Vanilla 2001 Audi A6 2.7T
Silver / Black 2003 Audi Allroad 2.7T
  #5  
Old 09-13-2012, 02:01 AM
1st Gear
 
Join Date: Apr 2012
Location: Los Angeles
Posts: 4
Points: 344, Level: 6
Points: 344, Level: 6 Points: 344, Level: 6 Points: 344, Level: 6
Level up: 88%, 6 Points needed
Level up: 88% Level up: 88% Level up: 88%
Daily Activity: 2.0%
Daily Activity: 2.0% Daily Activity: 2.0% Daily Activity: 2.0%
Default

Hey people I have a 03 A6. The check engine light has been on. When I got it checked I was told it was SAIP. It doesn't make a sound like some of you are describing. However it is not start up on a cold start. Any ideas on what the problem might be?
  #6  
Old 10-20-2012, 06:47 PM
1st Gear
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 50
Points: 2,873, Level: 32
Points: 2,873, Level: 32 Points: 2,873, Level: 32 Points: 2,873, Level: 32
Level up: 82%, 27 Points needed
Level up: 82% Level up: 82% Level up: 82%
Daily Activity: 1.4%
Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4%
Default

It could be that it has actually failed or seized. They have a habit of blowing the 50A fuse in the box under the plenum chamber when they get too bad.

I bought my '02 with a knackered SAIP and it had blown the fuse. Got my local indie to replace it with a 2nd hand one that lasted about 12 months, it too blew the fuse. I noticed because i replaced it with a new one myself and the code kept coming back. Checked then replaced the fuse and voila, it's been fine since.
__________________
1999 2.8 A6 Avant AHA (no longer)
2002 2.7TT Allroad
  #7  
Old 12-18-2012, 11:05 AM
boostedLTH's Avatar
1st Gear

 
Join Date: Nov 2012
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 39
Lorne Hyskell
Points: 1,658, Level: 23
Points: 1,658, Level: 23 Points: 1,658, Level: 23 Points: 1,658, Level: 23
Level up: 58%, 42 Points needed
Level up: 58% Level up: 58% Level up: 58%
Daily Activity: 3.7%
Daily Activity: 3.7% Daily Activity: 3.7% Daily Activity: 3.7%
Default

Sorry to dig this up, but i threw the code (can't remember what exactly the numbers were) about 2 months ago, that read secondary air injection pump, and i cleared it and it's stayed off. however, for about 3 months (which is how long i've had the car) the heater does make the screaming noise. i got quoted $285 today to get the pump in but that's no labor. should i replace this part since i already threw the code, or should i just not worry about it since the code hasn't come back yet..?
__________________
~2002 TT225 Roadster~ Forge Big Shift Knob, ECS 50mm Aluminum Antenna
~2002 A4 1.8TQM~ AWE Catback, APR Snub Mount, APR R1 DV, APR Throttle Body Hose, Carbonio Intake, GIAC Stage 1, Manzo TP, Vogtlands, Omori Boost gauge, DDM HID's, Valeo Housings with CC, Tinted Tails, Shaved Front bumper/trunk, ECS Lip spoiler - Sold
~2000 A4 1.8TQM~ Diode mod @ 16psi - Sold
  #8  
Old 12-19-2012, 01:48 PM
fjasper's Avatar
1st Gear

 
Join Date: Jan 2010
Posts: 13
Points: 2,121, Level: 27
Points: 2,121, Level: 27 Points: 2,121, Level: 27 Points: 2,121, Level: 27
Level up: 81%, 29 Points needed
Level up: 81% Level up: 81% Level up: 81%
Daily Activity: 1.4%
Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4%
Default

The fan is easy to rebuild. If it's screeching, it's almost certainly the bearings. They're a standard size sealed ball bearing unit that you can get at a bearing place. Or tool repair, or maybe a really good hardware store. Take out the old ones & take them with you when you go to get the new ones.

Writeup with pictures: WRITEUP: 2.7T Secondary Air Injection SAI Pump rebuild - AudiWorld Forums
__________________
Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

Last edited by fjasper; 12-20-2012 at 11:39 AM. Reason: Removed an inexplicable line break.
  #9  
Old 12-19-2012, 08:18 PM
1st Gear
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 50
Points: 2,873, Level: 32
Points: 2,873, Level: 32 Points: 2,873, Level: 32 Points: 2,873, Level: 32
Level up: 82%, 27 Points needed
Level up: 82% Level up: 82% Level up: 82%
Daily Activity: 1.4%
Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4% Daily Activity: 1.4%
Default

If you can live with the noise, you could ignore it or rebuild it. Bering in mind as i mentioned in the previous post, if it gets too bad and seizes it can blow the 50a fuse too.

$285 for a genuine new pump is a good price, and it's not too hard to fit yourself, probably take you about 1hr on an allroad, as it is relatively near the top of the engine.
__________________
1999 2.8 A6 Avant AHA (no longer)
2002 2.7TT Allroad
Old 12-19-2012, 08:18 PM
 
 
 
Reply


Tags
078906601h, a8, air, allroad, audi, changing, cold, ecs, injection, pump, rattle, reaction, replacing, secondary, start


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 01:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Internet Brands, Inc.
Emails Backup