Turbo making a loud whistling noise...concerned - AudiForums.com
AudiForums.com

Go Back   AudiForums.com > Audi Models > Audi A4 > B5 Models
Search

B5 Models Please discuss all 1996 - 2001 B5 A4 topics here...



Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-08-2008, 04:46 AM
1st Gear
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 10
Default Turbo making a loud whistling noise...concerned

Hello

I have a 2000 audi a4 1.8t with an apr chip
i have about 103000 miles.
got a new turbo right around 1000 miles. stock k03. we were sold a new one but from what i've heard about the shop, it could be rebuilt.

my question is, how loud should the whistle be. I was told by an audi shop that i was pushing too much boost, around 20psi at the most. then again this is an audi shop that only sells mtm and has been know to be not the most honest shop.
It shoulds like a really loud highpitched whistle more so than the woosh. its like the rotor inside is rubbing against the side maybe?

Is it possible for a turbo to burn out that fast? is it normal for it to be that loud? I did the airbox mod(drilled some holes on the prefilter side, other than that everything hasn't been touched. let me know and many thanks!

Kevin
Reply With Quote
  #2  
Old 10-08-2008, 04:52 AM
1st Gear
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 10
Default

also after long drive the turbo stops working alltogether and it has become red hot before (looked at night and it was glowing red) and it will only boost 5 psi. wtf is going on and plz help, i've dumped a ton of money into this car and jsut want the damn thing to work

oh yeah apr diverter valve.

OH and it sometimes makes like a whining noise from right where my feet are. any suggestions at to what that could be?

Last edited by [KSU]KEvin; 10-08-2008 at 04:56 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-08-2008, 08:28 AM
4th Gear

 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, New York
Posts: 3,326
jc61990 JcMallozzi xx7r3klngxx
Send a message via AIM to Jc61990
Default

thats your turbo spooling... mine spools louder now than it used to with my chip
__________________
J.C. | 2002 Blue TT Coupe 1.8Tqm
Prev:1999.5 Brilliant Black A4 1.8TQ
Reply With Quote
  #4  
Old 10-08-2008, 10:12 AM
ghost6303's Avatar
3rd Gear
 
Join Date: Oct 2007
Location: CT
Posts: 2,158
Default

Quote:
its like the rotor inside is rubbing against the side maybe?
dont worry, if the compressor wheel hit the housing you would know it. it would make a tremendous amount of noise and then your car would not work. does it sound like a high pitched dentist drill?

turbos get hot. red hot. this is why you dont floor it for 3 miles then immediately shut off the engine. that causes the oil in the lines to stop moving and get cooked.

if you are only boosting 5psi thats because your car is in limp mode, meaning something is wrong and you have a DTC. you need to get your codes read and post them here.
__________________
98.5A4TQM
Reply With Quote
  #5  
Old 10-08-2008, 11:46 AM
onepoint8tee's Avatar
Site Moderator
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 13,665
Send a message via AIM to onepoint8tee
Default

^agree
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 10-08-2008, 01:49 PM
somebody5788's Avatar
3rd Gear

 
Join Date: Jul 2008
Location: Warsaw, IN
Posts: 2,026
Send a message via AIM to somebody5788
Default

So do you not like the whistling turbo? The drilled out airbox is certainly going to make it more audible. The shop could be correct that your boosting too much though and that could be why your going into limp mode. My last car the turbo was really loud when I first installed it. Of course at the time it had no cats and for a week it didn't even have an air filter. Eventually though it just was quieter at first you could here it even under light boost. I had been told it sounded like a semi lol. Oh and that turbo only boosted 7.5psi stock lol the car was chipped and was probly supposed to hit 9 psi even but the chip was Japanese and the website for it was all Japanese too so I couldn't tell what the spec's on it were. Anyways it was loud even though I never went above 5 psi.
__________________
1999.5 2.8qm sport/winter: Flik Arctic, Vogtland Springs, Magnaflow, SB stage 2 clutch, 1.8t trans, E-codes/55w 5k HID, oCarbon trim, CAI w/ heatshield, eBay SS
PES G1 awaiting installation!
Reply With Quote
  #7  
Old 10-08-2008, 03:47 PM
2nd Gear
 
Join Date: Jun 2008
Location: Rochester, MN
Posts: 1,009
Default

lol what a SMART idea to do to a nece GERMAN car ^^


? random jap chip? really??? tell your audi im sorry if you havent done so already
__________________
1999 Audi A4 1.8tqm
JE pistons/ Scat Rods/ Built AEB head (8500rpm)/ GT2871r/ 034 IIc Standalone/034 Tubular Mani/ full 3" Exhaust/ Racetec FMIC/ Stg 4 Clutchmasters/ V&S shift kit/ H&R Coilovers /H Sport sways F&R/ AR racing 330mm BBK & S4 rear brakes/S4 HID's
Reply With Quote
  #8  
Old 10-08-2008, 05:17 PM
ghost6303's Avatar
3rd Gear
 
Join Date: Oct 2007
Location: CT
Posts: 2,158
Default

Quote:
Oh and that turbo only boosted 7.5psi stock lol the car was chipped and was probly supposed to hit 9 psi even but the chip was Japanese and the website for it was all Japanese too so I couldn't tell what the spec's on it were. Anyways it was loud even though I never went above 5 psi.
im assuming your talking about a 1.8t A4 here.. but the stock boost for these cars is 8.5psi. if you dont go past 5psi that means you are in limp mode because somethings wrong with your car. you were driving around in limp mode for the entire time. you probably had one of those ebay chips thats nothing more then a diode that gets you an extra PSI, if you even get that much. by the sounds of it, it actualy took power away from your car lol. you get what you pay for. next time spend more then $40 on a chip.
__________________
98.5A4TQM
Reply With Quote
  #9  
Old 10-08-2008, 06:15 PM
1st Gear
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 10
Default

could heat put a car into limp mode? like be a factor, the only time it ever does it is when the turbo is really hot, even the the cars oil doesn't even go past half of hte temp gauge. so main point being, could heat possibly put the car into limp mode?
Reply With Quote
  #10  
Old 10-08-2008, 06:40 PM
somebody5788's Avatar
3rd Gear

 
Join Date: Jul 2008
Location: Warsaw, IN
Posts: 2,026
Send a message via AIM to somebody5788
Default

No the last car wasn't even german... it was an RX-7 and the chip wasn't random at all but was made by RE-Amemiya and they don't do any business here as far as I know but there huge over there. Don't worry it was a real chip but nobody was able to tell me what it really did lol. I even opened the ECU up and there was a big ol chip there soldered in with there name on it. It came with the engine when I ordered it as well as a 4 puck racing clutch with the transmission and a lightweight flywheel and stupidly expensive plug wires that didnt help at all. Oh and the stock turbo is probly 33% bigger maybe more then a 1.8t's
__________________
1999.5 2.8qm sport/winter: Flik Arctic, Vogtland Springs, Magnaflow, SB stage 2 clutch, 1.8t trans, E-codes/55w 5k HID, oCarbon trim, CAI w/ heatshield, eBay SS
PES G1 awaiting installation!

Last edited by somebody5788; 10-08-2008 at 06:46 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-08-2008, 10:56 PM
ghost6303's Avatar
3rd Gear
 
Join Date: Oct 2007
Location: CT
Posts: 2,158
Default

Quote:
Originally Posted by [KSU]KEvin View Post
could heat put a car into limp mode? like be a factor, the only time it ever does it is when the turbo is really hot, even the the cars oil doesn't even go past half of hte temp gauge. so main point being, could heat possibly put the car into limp mode?
turbos get hot. its what they do. unless the car is overheating, just being generaly hot isnt bad.
http://teamblindside.com/hot_turbo.jpeg
__________________
98.5A4TQM
Reply With Quote
  #12  
Old 10-08-2008, 11:03 PM
ImTheDevil's Avatar
Administrator

 
Join Date: Jul 2006
Location: Binghamton, NY
Posts: 11,563
Send a message via Yahoo to ImTheDevil
Default

Quote:
Originally Posted by somebody5788 View Post
No the last car wasn't even german... it was an RX-7 and the chip wasn't random at all but was made by RE-Amemiya and they don't do any business here as far as I know but there huge over there.
For one thing, it's very likely that the chip caused problems for you itself, since if RE Amemiya isn't doing much business in the US, someone probably had the chip imported. Problem is, they're tuning for Japanese octane levels, and the fuel mixtures are different over there. Guys in the Z scene when I was in there had the same problems with the Mine's ECU for the Z- the calibrations were completely wrong for use in the US.

Just an FYI not really related to the original topic of the post, but thought you might want to know.
__________________


ImTheDevil / 2003 540i MSport (not stock) / 1999 A4 30vqm (not stock) / 2004 Honda Odyssey EX-L (stock)
Reply With Quote
  #13  
Old 10-09-2008, 04:15 AM
1st Gear
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 10
Default

okay gettin an oil change soon i'll take it in and get the codes checked.

Is there anywhere that i could do it free possibly? I live in Denver.
Reply With Quote
  #14  
Old 10-09-2008, 10:15 AM
euro_2nr's Avatar
3rd Gear
 
Join Date: Dec 2007
Location: Illi-noice
Posts: 1,503
Send a message via AIM to euro_2nr Send a message via Yahoo to euro_2nr
Default

You can get codes pulled at Autozone, Advanced or most of those parts retailers.
__________________
-B8 A4 3.2L Quattro. Prestige. Stock & Seckzy
-2500HD Duramax/Allison CrewCab. 1173 lb/tq
-66 Buick Special LS2 & Twin GT's. in pieces... again
-Project built 2.7tt. 2.8 heads/cams, honed. Much, much more!
Reply With Quote
 
 
 
Reply


Tags
18t, a4, allroad, audi, evo, intermittent, ix, loud, making, noise, problem, spooling, turbo, whistle, whistling


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help car is making loud humming noise/ vacuum line off heavymetal2000 B5 Models 4 08-03-2013 04:47 PM
Loud whistling noise JeboMan General Tech 0 02-24-2013 06:07 PM
Why is my 2001 Audi A4 making a whistling noise when accelerating? derrickbush General Tech 4 04-12-2012 10:55 PM
making a very loud and wierd fan type noise qunair B5 Models 13 10-01-2010 10:12 AM
WHistling noise - is it the turbo? vinnybin General Tech 0 09-08-2010 06:47 PM

 
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 11:48 PM.

Internet Brands, Inc.
Emails Backup