AudiForums.com

Go Back   AudiForums.com > Audi Models > Audi A4 > B6 Models
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

B6 Models Please discuss all 2002 - 2005 B6 A4 topics here...

Welcome to Audi Forums!
Welcome to Audi Forums,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-27-2009, 03:43 PM
1st Gear
 
Join Date: May 2007
Posts: 6
Default Oil Sensor Light

Hey guys,

I have an Audi A4 '03, having problems with an oild sensor light appearing on the display. I've had the sensor replaced and 5 days later it appears again:-)
I have been told that this model and others are prone to giving this problem. Even though the sensor is right is somekind of electric fault in the A4's

I have check the oil level & pressure so I know its ok. How can I knock this light off or is it possible?

I had my DOE/NCT car test and they would not test the emissions cause the light was on. Everything else passed with flyin colours so I really want to get this knocked off prob or at least temp so I can get the cert.

Any help/tips/advise from the experts.... Thanks a mill....
  #2  
Old 07-27-2009, 04:56 PM
audiprotein's Avatar
3rd Gear
 
Join Date: Sep 2006
Location:
Posts: 2,254
Points: 7,515, Level: 57
Points: 7,515, Level: 57 Points: 7,515, Level: 57 Points: 7,515, Level: 57
Level up: 83%, 35 Points needed
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Daily Activity: 0%
Daily Activity: 0% Daily Activity: 0% Daily Activity: 0%
Default

what light exactly are you gettting? Low oil, or low pressure oil?
and how did you check your oil pressure?
__________________
L.E.T.S. G.O. H.A.W.K.S.
  #3  
Old 07-27-2009, 05:38 PM
1st Gear
 
Join Date: May 2007
Posts: 6
Default

Hi,

Thanks for your reply - I got a mechanic to check it as he had all the proper tools, PS gagues etc.

When I checked it with a VAG-COM device its telling me the following:
- Fault code 00562 - Sensor for Oil Level/Temperature(G266)
- 29-00 - Short to Ground

So the oil level & pressure is right so I wondering where I can go from here. Its the yellow light on the dash that I'm looking to sort out/knock off. Pic of oil can and sensor after in yellow.

Thanks again....
  #4  
Old 07-27-2009, 08:13 PM
audiprotein's Avatar
3rd Gear
 
Join Date: Sep 2006
Location:
Posts: 2,254
Points: 7,515, Level: 57
Points: 7,515, Level: 57 Points: 7,515, Level: 57 Points: 7,515, Level: 57
Level up: 83%, 35 Points needed
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Daily Activity: 0%
Daily Activity: 0% Daily Activity: 0% Daily Activity: 0%
Default

well i was worried about the low oil pressure... because usually, thats a sludge.
Maybe there is an electrical gremlin.
__________________
L.E.T.S. G.O. H.A.W.K.S.
  #5  
Old 08-06-2009, 08:15 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 17
Default

I'm having the same problem, but mine is the beeping big red oil can that says oil. I had it all tuned up at Audi with oil and filter change, didn't drive it for four months, 1st time driving it this lamp lights up. I suspected that it was the sensor so I had my mechanic replace it.. Nope. Still getting the beep and still seeing the big red oil can. My mechanic can't turn it off with the VAG, he says that Audi will have to do it... What's up with that?
  #6  
Old 08-17-2010, 10:11 AM
Pablo_Ottawa's Avatar
2nd Gear
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 760
Points: 9,732, Level: 66
Points: 9,732, Level: 66 Points: 9,732, Level: 66 Points: 9,732, Level: 66
Level up: 21%, 318 Points needed
Level up: 21% Level up: 21% Level up: 21%
Daily Activity: 8.0%
Daily Activity: 8.0% Daily Activity: 8.0% Daily Activity: 8.0%
Default

Hey guys,

Getting the same issue. The yellow oil can is showing up along with the word sensor on my 02 B6. My question is; If it's a bad connection or wire issue then what can be done to repair it. Also, how hard is it to replace the sensor? I've done the speed sensor and it wasn't that hard to do.

I checked the oil level and it seems fine, replaced it in June, oil is a bit brown but not black and it doesn't smell burnt. Ran a scan and got the following results.

2 Faults Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent


am I correct in assuming that the words:
"Open or Short to Plus - Intermittent" AND "Implausible Signal - Intermittent"

mean it's an electrical issue???

I'm gonna disconnect the oil sensor and clean the contacts then reconnect it to see if that makes a difference. We'll go from there but in the meantime. Anyone have any suggestions??????
__________________

02 A4 1.8T Quattro Manual IF YOU CAN HEAR ME SCREAMING AT YOU DUE TO CAPS, LET ME KNOW CAUSE I WANT THE SAME DRUGS YOU'RE ON
  #7  
Old 10-17-2010, 09:44 PM
1st Gear
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 7
Points: 2,622, Level: 31
Points: 2,622, Level: 31 Points: 2,622, Level: 31 Points: 2,622, Level: 31
Level up: 15%, 128 Points needed
Level up: 15% Level up: 15% Level up: 15%
Daily Activity: 0%
Daily Activity: 0% Daily Activity: 0% Daily Activity: 0%
Default same issue

hi , today I got the same issue low oil warning light came up today. I did unplugged the lower( I just read that there are two sensors that could cause this issue) sensor cleaned it and put it back , did not change anything. Did you do anything with yours yet?
thank you
  #8  
Old 10-21-2010, 09:02 AM
Pablo_Ottawa's Avatar
2nd Gear
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 760
Points: 9,732, Level: 66
Points: 9,732, Level: 66 Points: 9,732, Level: 66 Points: 9,732, Level: 66
Level up: 21%, 318 Points needed
Level up: 21% Level up: 21% Level up: 21%
Daily Activity: 8.0%
Daily Activity: 8.0% Daily Activity: 8.0% Daily Activity: 8.0%
Default

Yup. I replaced it. The dealership sells it for 113.00 CDN but I ordered it from europaparts.com an it goes for 49.00 US. With the shipping and cross border fees I ended up paying around 100 CDN so it was a pretty good deal. I was a little concerned that I'd receive an after market knock off but it was the exact same part, what a releif!! The replacement was as simple as oil and filter change plus three screws and disconnecting and reconnecting the sensor... Nothing I'd call rocket science.

It's been 6 days now and no problems. I don't know what causes oil sensors to malfunction but I HIGHLY HIGHLY recommend keeping the oil in pristine condition. I replace my oil every 3000kms and use castrol syntec 0W30 (make sure it says "Made in Germany") as that is what the car left the factory with and also what is recommended. I never leave an oil change to a shop as shops have a way of putting in crap oil and even screwing up the most basic of basic procedures and when you screw up a 50 dollar oil change, you screw up an engine that can cost well over 5k to fix.

Learn how to do it yourself, you'll be glad you did and you'll know your car better

Good luck
__________________

02 A4 1.8T Quattro Manual IF YOU CAN HEAR ME SCREAMING AT YOU DUE TO CAPS, LET ME KNOW CAUSE I WANT THE SAME DRUGS YOU'RE ON
  #9  
Old 08-17-2011, 11:16 PM
1st Gear
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 1
Default

Quote:
Originally Posted by dempco View Post
Hey guys,

I have an Audi A4 '03, having problems with an oild sensor light appearing on the display. I've had the sensor replaced and 5 days later it appears again:-)
I have been told that this model and others are prone to giving this problem. Even though the sensor is right is somekind of electric fault in the A4's

I have check the oil level & pressure so I know its ok. How can I knock this light off or is it possible?

I had my DOE/NCT car test and they would not test the emissions cause the light was on. Everything else passed with flyin colours so I really want to get this knocked off prob or at least temp so I can get the cert.

Any help/tips/advise from the experts.... Thanks a mill....
i have the same problem with sensor lights on. the problem with me is that when i changed my spark plugs last week i noticed that there was oil all over the engine block and down where the spark plugs are. is this a big problem. need help. or is the car a complete loss because of all the oil that is on the engine. i have a 2003 a4 quattro 1.8T.
  #10  
Old 12-11-2013, 09:39 PM
a4guy26's Avatar
1st Gear
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 1
Default Red Oil Can

Hey, went thru the same thing with my 03 A4. The light indicates low oil pressure, when ,mine was measured it was at 20psi, should be somewhere up around 80psi normally. I thought it might be the slug thing there famous for. I did some research and found one thing was the grid on the pickup to for that year was to small hence it can get clogged or at least reduced. I had my mechanic drop the pan, winds up the gears in the oil pump are plastic and one just chattered, reducing the flow of oil enough to trigger the light. It was a few hundred buck, but a lot cheaper than the 10k Audi wanted for a new engine.
  #11  
Old 12-15-2013, 12:16 AM
1st Gear
 
Join Date: Jan 2007
Location: western NJ
Posts: 399
Points: 7,424, Level: 57
Points: 7,424, Level: 57 Points: 7,424, Level: 57 Points: 7,424, Level: 57
Level up: 37%, 126 Points needed
Level up: 37% Level up: 37% Level up: 37%
Daily Activity: 3.4%
Daily Activity: 3.4% Daily Activity: 3.4% Daily Activity: 3.4%
Default

Quote:
Originally Posted by faust116 View Post
when i changed my spark plugs last week i noticed that there was oil all over the engine block and down where the spark plugs are.
This is probably a valve cover gasket in need of replacement.
__________________
ch
  #12  
Old 12-15-2013, 01:19 PM
kpoulson's Avatar
1st Gear
 
Join Date: Nov 2013
Location: Laramie, WY
Posts: 1
Points: 39, Level: 1
Points: 39, Level: 1 Points: 39, Level: 1 Points: 39, Level: 1
Level up: 78%, 11 Points needed
Level up: 78% Level up: 78% Level up: 78%
Daily Activity: 1.0%
Daily Activity: 1.0% Daily Activity: 1.0% Daily Activity: 1.0%
Default

I have a 03 A4 1.8 as well with all the issues above, oil in plugs and oil sensor light. Taking it to mechanic on 12/30, i will follow up with a post. Is this common for the A4 1.8?
  #13  
Old 12-17-2013, 06:22 PM
1st Gear

 
Join Date: Apr 2007
Location: SF Bay Area
Posts: 102
Points: 7,051, Level: 55
Points: 7,051, Level: 55 Points: 7,051, Level: 55 Points: 7,051, Level: 55
Level up: 51%, 99 Points needed
Level up: 51% Level up: 51% Level up: 51%
Daily Activity: 2.9%
Daily Activity: 2.9% Daily Activity: 2.9% Daily Activity: 2.9%
Default Oil Sensor Light vs Oil Pressure Light

I am wondering if everyone that is contributing to this thread is talking about the same problem.

The initiator of this thread is concerned with the yellow oil sensor light, not the red oil pressure light, right? I believe the oil sensor light indicates a malfunction in the sensor that tracks temperature and the level of the oil. Can anyone correct me on this?

I have an intermittent yellow oil sensor light that illuminates. When it goes on, my oil temperature gauge drops but when the sensor light goes off, the temp needle goes back up to normal.

I believe that either I have a faulty sensor or a short in the wiring...
  #14  
Old 12-20-2013, 05:06 PM
1st Gear

 
Join Date: Apr 2010
Location: Windsor, Connecticut
Posts: 163
Benjamin Nash A4kid02
Points: 3,928, Level: 39
Points: 3,928, Level: 39 Points: 3,928, Level: 39 Points: 3,928, Level: 39
Level up: 86%, 22 Points needed
Level up: 86% Level up: 86% Level up: 86%
Daily Activity: 3.7%
Daily Activity: 3.7% Daily Activity: 3.7% Daily Activity: 3.7%
Send a message via Skype™ to 02A4kid
Default

I had the same problem last winter with my 02 1.8T.

Basically the YELLOW oil light that says sensor on the bottom is the sensor on the front bottom of the oil pan that (correct me if im wrong) measures the oil level only.

the YELLOW oil light that says "min" is when the oil level sensor realizes that the oil in the pan is getting too low.

Now, most importantly, the RED oil light means your oil pressure is too low. TURN YOUR CAR OFF AND HAVE IT TOWED IMMEDIATLY. 9/10 times your oil pick up tube is clogged whether its sludge, dirt/grime, etc.. DO NOT drive your car with RED OIL LIGHT flashing!! I did for a total of 20 miles and it cost me a turbo, and this was when the car had about 145k on her.
__________________
02 A4 1.8TQ MT5 MING BLUE 211K+ miles :

GIAC STAGE 1 ~ ECS TEST PIPE ~ MAGNAFLOW 16601 ~ K&N FILTER ~ BADGELESS BLACK MESH RS4 GRILL ~ TRUNK LIP ~ BLACKOUT LOWER GRILL ~ ECODE BLACK OUT PROJECTOR HEADLIGHTS ~ BLACK OUT TAIL LIGHTS ~ LED LICENSE PLATE/REVERSE LIGHTS ~ ALZOR 349's ~ RACELAND COILOVERS ~ 4500K HIDS ~ CHROME MIRROR CAPS~ 20% TINTS ~

INSTAGRAM - @02A4KID
  #15  
Old 03-09-2014, 11:38 PM
Lynnetylke's Avatar
1st Gear
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 1
Default o2 sensor codes and yellow oil can flashes

On my Audi S4 2001 I have gotten the yellow oil can periodic warning signal. I put oil in even though it did not appear to be low ( should have trusted that the sensor was wrong) had the oil changed after realizing that some oil got into the coolant and a cloud of white smoke came out the exhaust. Both oil change and radiator flush was preformed. The error codes for O2 sensors and the oil level/temp codes also battery error code. The battery had been replaced last year. I think it was an electrical problem as the warning signal for head lights and tail lights went off . They however were on and fine. The head lights were slightly less bright but still working. I am trying to extend the life on the S4 that only has 62,000 miles so I can buy a new car thoughtfully. I am having the O2 sensors replaced. Is there any other concerns that I should have regarding the O2 sensors? I believe the yellow oil can sensor is electrical. There was never an increase in the temperature nor reduction of oil.
Old 03-09-2014, 11:38 PM
 
 
 
Reply


Tags
a4, appearing, audi, b6, cost, data, level, light, location, low, oil, replace, sensor, yellow


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
New Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 04:23 PM.


Internet Brands, Inc.
Emails Backup