Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi A4 > B5 Models
p1136 and wierd noises.....dont hate me. >

p1136 and wierd noises.....dont hate me.

B5 Models Please discuss all 1996 - 2001 B5 A4 topics here...

p1136 and wierd noises.....dont hate me.

  #1  
Old 11-18-2012, 11:35 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Aug 2012
Location: oswego ny
Posts: 22
Default p1136 and wierd noises.....dont hate me.

I have a 98 aeb I've smoke tested my lines and replaced my diverter valve with a upgraded one from krautoparts, replaced the cracked dipstick tube, and fuel filter. All I can think is I either have bad injectors or fpr hopefully not my fuel pump. I was concidering the 4 bar unit from ecs tuning. Any input or constructive criticism is greatly appreciated.

Also after I installed my apr snub mount and the dipstick tube (not that anything is related) after I put everything back together there is a rattling coming from my valvetrain, starting with the basics checked oil level ( perfect no loss in oil after 1500 miles on amsoil 5w40 euro formula synthetic. I just rolled over 120k and thew timing was done at 100k the ralling is only at idle as soon as any raise in rpms it goes away so I'm hoping it isn't my oil pump but it is sounding more and more like a pressure problem.

thank you in advance.
 
  #2  
Old 11-18-2012, 09:09 PM
1st Gear
Join Date: Jul 2012
Posts: 262
Default

Originally Posted by thatguysa4 View Post
I have a 98 aeb I've smoke tested my lines and replaced my diverter valve with a upgraded one from krautoparts, replaced the cracked dipstick tube, and fuel filter. All I can think is I either have bad injectors or fpr hopefully not my fuel pump. I was concidering the 4 bar unit from ecs tuning. Any input or constructive criticism is greatly appreciated.

Also after I installed my apr snub mount and the dipstick tube (not that anything is related) after I put everything back together there is a rattling coming from my valvetrain, starting with the basics checked oil level ( perfect no loss in oil after 1500 miles on amsoil 5w40 euro formula synthetic. I just rolled over 120k and thew timing was done at 100k the ralling is only at idle as soon as any raise in rpms it goes away so I'm hoping it isn't my oil pump but it is sounding more and more like a pressure problem.

thank you in advance.
sounds like a vacuum leak i had a small one ones and i found it on the back of the engine and ones the waste gate actuator was broken and air was going in making it lean or maybe a check valve is staying open.

as for the rattle all audis rattle at idle and comes from the head its normal mine was doing that and when i rebuild the engine it stop then came back after 2k miles its normal ignore it unless its stupid loud or u notice something wrong.
 
  #3  
Old 11-19-2012, 03:57 PM
Emilgevor's Avatar
2nd Gear
Join Date: Jul 2008
Location: Ithaca, New York
Posts: 1,061
Default

do you have a boost gauge? what are you reading at idle when warm?
 
  #4  
Old 11-19-2012, 06:30 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Aug 2012
Location: oswego ny
Posts: 22
Default

my boost gauge is reading -19.5 when warm. - 14 to -16 when cold and my idle fluctuates rapidly at the same time. when my check engine light is on there is no idle problem. the rattle has me thinking sludge or something because of the severity and rhythm. any recomendations on sludge treatment or anything? im working on trying to figure out how to post a video of the idle and said rattle for a better understanding.
 
  #5  
Old 11-20-2012, 01:54 PM
Emilgevor's Avatar
2nd Gear
Join Date: Jul 2008
Location: Ithaca, New York
Posts: 1,061
Default

Have you cleaned your MAF?
Checked plugs?
Pressure tested the system to see where leak might be?
Also vac test it as well. Vac pump from autozone is like 35 bucks
 
  #6  
Old 11-20-2012, 04:07 PM
ECS Tuning's Avatar
Sponsor
Join Date: Sep 2011
Location: Wadsworth OH
Posts: 7,076
Default

It's probably your cam chain tensioner. It's not uncommon for them to get noisy and produce a rattling/tapping sound at idle.

We have them available below.

Click HERE to order or for more information.


Jason
 
  #7  
Old 11-20-2012, 10:08 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Aug 2012
Location: oswego ny
Posts: 22
Default

new plugs and cleaned the maf. the p1136 is the only code i have. i plan on ordering new check valves and and new lines. i picked up a complete gasket set from ecs the day after i bought the car in august. if my valve cover is leaking i can swap my tensioner while im in there. thank you guys again and i will update soon.
 
  #8  
Old 12-09-2012, 07:12 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Aug 2012
Location: oswego ny
Posts: 22
Default

Ok so after installing a new chain tensioner, valve cover gaskets, and new injectors my idle has smoothed out greatly. The code still keeps coming up so I'm looking into new check valves and the lines on my boost gauge just in case. I plan on swapping all of that tomorrow after work.
 
  #9  
Old 12-09-2012, 07:36 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Aug 2012
Location: oswego ny
Posts: 22
Default

anyone have any thoughts on a 4 bar fpr from ecs tuning?
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Habitz
B5 Models
3
08-12-2009 03:59 PM
RS808
Audi A6
5
01-12-2009 01:12 PM
DiscoStu9
Audi A4
4
04-28-2007 04:42 PM
a4autocrossr
Audi A4
12
05-31-2005 01:00 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: p1136 and wierd noises.....dont hate me.


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.