94 coupe starting problems

  #1  
Old 11-24-2006, 07:04 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default 94 coupe starting problems

hello all

hopefully someone can help me..

i have the above car (2L 16V) it ran fine with no problems until last week when it had a a big oil leak, since then its had a new clutch, sump gasket, seals etc, it has also recently had new plugs etc, since its been done its refusing to start properly and dies in first gear or under 2k revs, the fuel pump and starter cable were ok before and im guessing messing with the rest of the engine wont have effected them. the engine turns over fine but just wont start up until the fourth or fifth try and then it sometimes dies, and really dies when pulling away in first (like those important times at roundabouts and junctions...)sometimes stalling, sometimes just juddering like hell...[:@][:@]

im sure its a common problem of some description, so any ideas gratefully received.
 
  #2  
Old 11-24-2006, 07:13 PM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 12,826
Default RE: 94 coupe starting problems

  #3  
Old 11-24-2006, 07:29 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default RE: 94 coupe starting problems

no.



but thanks for the help.


 
  #4  
Old 11-24-2006, 07:33 PM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 12,826
Default RE: 94 coupe starting problems

why didnt you explain better your problem and is it 2.0L s2 16v coupe
 
  #5  
Old 11-25-2006, 07:08 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default RE: 94 coupe starting problems

its a 1994 2L 16V 140BHP coupe, i see that my problem is similar to others here, you can hear the pump start up when you turn the key, but the engine turns over but never actually starts, when it did it just died pulling away in first and starts stuttering badly, but seems ok in any gear once going if you keep it over 1000rpm (otherwise its chugging again), im now guessing it may be a connection to the fuel pump or the pump itself, would clogged filters have this much of an effect? ive had the electrics in the engine all checked over recently so im happy with that end of things.

thanks
 
  #6  
Old 11-25-2006, 08:47 AM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 12,826
Default RE: 94 coupe starting problems

just checking because there were a few very odd posts yesterday night so didn't now if it was a legit question and not a wind up idle control valve is a good place to start check if its getting power ( they do go bad ) but mostly its a power problem

[IMG]local://upfiles/12092/C9A628B3B94E4248B68639DC8024B646.jpg[/IMG]
 
  #7  
Old 11-26-2006, 09:36 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default RE: 94 coupe starting problems

thanks for the advice, ill test it all tomorrow and otherwise get a new valve....

and as im a doofus, where is the idle valve located?
 
  #8  
Old 12-01-2006, 04:19 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default RE: 94 coupe starting problems

anyone help me with where i can find the idle valve......yes im new to this...
 
  #9  
Old 12-01-2006, 04:36 PM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 12,826
Default RE: 94 coupe starting problems

#1

[IMG]local://upfiles/12092/EF825551A0A94E8C94E68E4103A802CF.jpg[/IMG]
 
  #10  
Old 12-02-2006, 03:57 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default RE: 94 coupe starting problems

thanks for the advice, going to test it all tomorrow
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 94 coupe starting problems


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.