audi 4000 running hot

  #1  
Old 09-24-2005, 09:16 PM
Thread Starter
Join Date: Sep 2005
Posts: 4
Default audi 4000 running hot

about a month ago i bought an 86 audi 4000s. It runs fine no problems. But it seems to run hot. About 3/4 of the way up. Occasionally it creeps a bit more then this and the temp light blinks on for a second.
The top hose is hot bottom is cool. I figured this meant thermosat. Changed the thermostat and I would say the new t-stat is not opening either. Still running hot.
Any tips?
 
  #2  
Old 09-24-2005, 10:57 PM
Join Date: Aug 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 1,561
Default RE: audi 4000 running hot

what car do you have, engine, year, etc.....
 
  #3  
Old 09-24-2005, 11:05 PM
Thread Starter
Join Date: Sep 2005
Posts: 4
Default RE: audi 4000 running hot

86 4000S. Four cyl. 1.8. Sedan
I'm wondering if the tstat is wrong or not working. Maybe I need to go with a different temp tstat.
 
  #4  
Old 09-24-2005, 11:13 PM
Thread Starter
Join Date: Sep 2005
Posts: 4
Default RE: audi 4000 running hot

The fans are also not kicking in properly. Right now I'm assuming the problem is the tstat. When I get that working if they're not running I'll check those sensors. Right now I've got them hard wired to run constant until I get this probelme figured out.
 
  #5  
Old 09-24-2005, 11:20 PM
Join Date: Aug 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 1,561
Default RE: audi 4000 running hot

on my VW passat I had a problem, same engine, I bought a new stat but it didn't have a hole in it, so I had a huge air buble inside my engine.
I would recomend taking out thermostat out and cheking it. Sometimes even new is bad.
cheking:
thermostat + boiling water. opens good, doesn't bad. by puting it into water and boil the water at the same time.
 
  #6  
Old 09-25-2005, 01:02 PM
1st Gear
Join Date: Jul 2005
Location:
Posts: 31
Default RE: audi 4000 running hot

also make sure you don't have a blockage in your engine somewhere, cause if your top hose is hot and bottom is cool that would definitely indicate fluid not passing through the motor
 
  #7  
Old 09-25-2005, 05:14 PM
Thread Starter
Join Date: Sep 2005
Posts: 4
Default RE: audi 4000 running hot

pulled the thermostat out and bypassed it. Now it's running right. So I guess I have a defective new tstat. And it's the only one they had in stock.
By the way, it's a pain in the butt to change this tstat.
 
  #8  
Old 09-25-2005, 10:41 PM
2nd Gear
Join Date: Mar 2004
Location: Swamplands of NJ
Posts: 761
Default RE: audi 4000 running hot

It’s been a long time since I had my 4000. What temp is the stat? If you have one that is 80C or 88C drop in a pot of boiling water if it opens up it is not the stat but air trapped under the thermostat or the water pump. Check the manual there might be a special air bleeding procedure.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
annen0017
Vehicles for Sale
1
11-19-2014 12:08 PM
crownstables
Vehicles for Sale
0
08-04-2009 02:25 PM
Jo0oshhhh
Vehicles for Sale
0
03-21-2009 02:04 PM
barryjones
Want to Buy
0
12-09-2007 02:34 PM
altairian2000
General Tech
10
06-12-2004 05:06 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: audi 4000 running hot


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.