Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi A6
P1136 & P1138 System Too Lean (Add) >

P1136 & P1138 System Too Lean (Add)

Audi A6 The mid-sized Audi A6 model offers more room to the driver and passengers over the A4 line.

P1136 & P1138 System Too Lean (Add)

  #1  
Old 04-19-2014, 03:05 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jul 2009
Posts: 85
Default P1136 & P1138 System Too Lean (Add)

2004 Audi A8L
4.2L V8

I hope someone could shed some light on these lean codes, I tried almost everything and they always come back.

17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add)
P1136 - 001 - System too Lean - MIL ON
17546 - Fuel Trim: Bank 2 (Add)
P1138 - 001 - System too Lean - MIL ON
17519 - Oxygen (Lambda) Sensor Regulation: Bank 1

THINGS I'VE DONE:
*Checked for vacuum leaks, couldn't find any. Also, when the car is warmed up, I never see the Lambda lean at idle so I'm not sure why the codes show lean(add). Maybe the fuel control in the ECU is faulty or the injectors are acting wacky?

NEW MAF
NEW Fuel Filter
NEW PCV Valve
NEW O2 Sensors
NEW Intake Manifold Gaskets
NEW Injector O-RIngs


************************************************** ******
MAYBE THIS IS THE RED FLAG?

Block 107 Always fails Basic Settings & the fuel goes to 25%, then I immediately get the following two codes after running the basic settings test. Thoughts?

17519 - Oxygen (Lambda) Sensor Regulation: Bank 1
P1111 - 001 - System too Lean
17555 - Oxygen (Lambda) Regulation Bank 2
P1147 - 001 - System too Lean



The (Partial) in Block 032 is usually at least 8-10+% it's lower here because it's only a few miles after I reset the check engine light.



Any idea what could be causing this fuel addition only on the cold start once the temp hits ~40 degrees?


This log is from my other car, a 2006 A8L which has no check engine lights. As you can see, the fuel corrections are in the negative. So this could be the issue w/ the 2004 A8L.
 

Last edited by Rn3037; 04-19-2014 at 04:24 PM.
  #2  
Old 04-20-2014, 07:38 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jul 2009
Posts: 85
Default Unplugged MAF Test

MAF UNPLUGGED RESULTS
The MAF that was currently in this car was from my 2006 A8L that had no issues. Also note, the car ran exactly the same with the MAF unplugged because when I plugged it back in, the RPM and engine sounded the same.

***Air Fuel Lambda was on the rich side then the O2's corrected up to NEGATIVE 25%
***BLOCK 107 PASSED! Any ideas on what is causing this behavior?





 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
grease
Audi A8
35
08-16-2014 05:45 PM
ChadAudiA6
Audi A6
0
01-16-2010 08:44 PM
plblevins
General Tech
3
02-13-2008 10:03 PM
plblevins
B5 Models
4
02-13-2008 12:12 PM
plblevins
B5 Models
2
02-12-2008 10:08 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: P1136 & P1138 System Too Lean (Add)


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.