Problem with Advanced Key/Proximity Door Sensors - AudiForums.com


B8 Models Please discuss all 2009+ B8 A4 topics here...

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-24-2008, 06:52 AM
1st Gear
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8
Default Problem with Advanced Key/Proximity Door Sensors

Hi, I've had the new A4 B8 for 2 months with the Advanced Key feature, and over the past week I've noticed that the drivers door sensor (on the outerside of the handle) used for locking the car, has gotten less sensitive, and not been working first time everytime (as it used to). If I move to the rear door and use that sensor it locks straight away. Please note however that this problem is intermittent!

Now in the past three days all doors seem to have become unresponsive to the Advanced Key with regard to unlucking the car. Two days ago I walked to my car, went to open the door, and as the car did not unlock I assumed I'd left the car key on my desk, but no, I had the key on me, but it just didnt work. So I pressed the unlock button on the remote key and the car unlocked as you would expect. The strange thing is the car senses the key inside the car, as I can start the engine as normal without inserting the key. And the boot lid/tail gate also senses the key as the boot lid unlocks when I stand near the boot with the key - it just seems to be the doors that are playing up.

Last night after driving home, while still inside the car, I pressed the lock and unlock buttons on the remote a few times, hoping it might make a difference if it were a 'soft' problem, and when I got out of the car the doors locked and unlocked correctly the 'advanced way' numerous times. However I come to my car again this morning, and, the car did not unlock???

The car is booked in with the Audi dealer, and I'm expecting all this to be covered under warranty as the car is brand new! But so they don't try to fob me off (just incase), and for my own interest, does anybody have any ideas as to what maybe causing this?

Bear in mind:
  • The initial problem with the drivers door locking sensor intermittently playing, before the unlocking problem became apparent.
  • The entire problem is intermittent (eliminating a blown fuse to my thinking?)
  • The ignition and boot lid are working fine.

Hope somebody can shed some light on this...

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-26-2008, 09:52 PM
1st Gear
 
Join Date: Nov 2008
Location: Scottsdale AZ
Posts: 86
Default No problem - delay...

Quote:
Originally Posted by LyndonA4 View Post
Hi, I've had the new A4 B8 for 2 months with the Advanced Key feature, and over the past week I've noticed that the drivers door sensor (on the outerside of the handle) used for locking the car, has gotten less sensitive, and not been working first time everytime (as it used to). If I move to the rear door and use that sensor it locks straight away. Please note however that this problem is intermittent!

Now in the past three days all doors seem to have become unresponsive to the Advanced Key with regard to unlucking the car. Two days ago I walked to my car, went to open the door, and as the car did not unlock I assumed I'd left the car key on my desk, but no, I had the key on me, but it just didnt work. So I pressed the unlock button on the remote key and the car unlocked as you would expect. The strange thing is the car senses the key inside the car, as I can start the engine as normal without inserting the key. And the boot lid/tail gate also senses the key as the boot lid unlocks when I stand near the boot with the key - it just seems to be the doors that are playing up.

Last night after driving home, while still inside the car, I pressed the lock and unlock buttons on the remote a few times, hoping it might make a difference if it were a 'soft' problem, and when I got out of the car the doors locked and unlocked correctly the 'advanced way' numerous times. However I come to my car again this morning, and, the car did not unlock???

The car is booked in with the Audi dealer, and I'm expecting all this to be covered under warranty as the car is brand new! But so they don't try to fob me off (just incase), and for my own interest, does anybody have any ideas as to what maybe causing this?

Bear in mind:
  • The initial problem with the drivers door locking sensor intermittently playing, before the unlocking problem became apparent.
  • The entire problem is intermittent (eliminating a blown fuse to my thinking?)
  • The ignition and boot lid are working fine.

Hope somebody can shed some light on this...

Thanks!
Okay, I know what you're talking about since I noticed the same but I'm **** retentive.... are you? Ask yourself, when tapped your finger for the 2nd or 3rd time on the driver passenger side did it work? It does for me. Yes, there's a delay(sometimes it take just a touch, other times several) and I believe it may be related to # of passengers (other door closure rate) and some sort of prediction algorithm as to how long after the door is closed do I allow for lock? (Is the driver still inside, are there passengers, etc). Now I'm just guessing but for you to have the same "intermittent" problem, which I would not consider a problem just yet" is a bit coincidental.

2nd, there may be an interaction between the keys. We have two and I notice a conflict of interest when we are both entering the vehicle.

But most of all to be honest it's like getting to know a new person... Dealership told us we'll be learning things about the details/ins/outs of the car for months to come. I have found something new about the vehicle I did not know about every week for the past 2 months. So personally I believe this thread is excellent if there is a true problem but I'm willing to live with the delay and hope that our vehicles do not have a truly serious issue.....

But best of all we will likely find out a Vag Com modifiable (any care to comment) setting will resolve the delay?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-27-2008, 10:21 AM
1st Gear
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8
Default

Hi, thanks for your reply, however I do think it is a problem. When its not working, I've tried the sensors upto 5 times, feeling a little silly by seemingly stroking my car! I've also tried moving away from the car slightly incase it still thinks the key is inside, in which case the car won't lock. I've also checked that all doors are closed correctly which they are. I don't often have passengers, so this problem happens when there is only me, and so don't believe it is a passenger/rate of door closes that is affecting it. And as I'm the only driver, there is only one key near the car at any one time, and so no conflicting keys. Although I have tried both keys and have the same issue with each.

To clarify we have the same problem, do you also have issues unlocking the car doors?

I suspect there is a problem with the drivers door sensor as this started playing up first. It says in the manual that the car may not unlock if the lock sensor is also covered, and visa versa. So if this sensors is sending incorrect readings/signals to the 'computer' then I think this may affect the locking and unlocking of the vehicle.

Any Audi engineers on here??
Reply With Quote
  #4  
Old 01-02-2009, 04:24 AM
1st Gear
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 58
Default

Please delete this account

Last edited by GDuran144; 12-10-2015 at 06:20 PM. Reason: Please delete this account
Reply With Quote
  #5  
Old 01-02-2009, 04:37 AM
1st Gear
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8
Default

Hi GDuran144,

Thanks for your reply. Times between have been as short as 4 hours, but sometimes the car didn't even lock after just finishing a journey and getting out it. I was aware from the manual that long periods of inactivity do disable the sensors etc, but I think this is longer than 24 hours?

Anyhow, I took the car in on the 31st, and apparently the logs showed a fault with the near side rear door sensor. A new one has been ordered and the car is going back in on the 6th Jan.

I assume this will fix the problem, but I'll let you know when the work's been done.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-09-2009, 04:32 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Default Did it work out?

Hello, how did it work out?
Did the dealer fix the problem, and was it a hardware malfunction?

I have the exact problem, from one day to another.
AUDI S5.


Best regards,
/Mikael S
Reply With Quote
  #7  
Old 10-09-2009, 05:24 AM
1st Gear
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8
Default

Hi Mikael,

I took it in and they changed the sensor, things seems ok although after a day or two of having it back I went away for two weeks and so didn't use the car very much. On my return I got back to using the car as normal, and I still seemed to have the problem but maybe less often...? So I took it back and there was a 2nd faulty sensor. They replaced that too, and said that if a 3rd one goes, they'll replace the 4th as well just to save another trip - apparently there had been a faulty batch?? But since then it's been fine.

The only other thing I am unhappy about with my new A4 is the vibrations/rattles of the interior! I've taken that in a couple of times and they've apparently added extra felt and stuff behind the panels, but it's made little difference. I just don't think the interior is put together as well - or has been done so with inferior materials - never had this issue in my B6 A4 Sport!
Reply With Quote
  #8  
Old 10-09-2009, 05:52 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Default Advanced key problem

Hi,
Great, thanx for the reply - I will contact my dealer.
You didn't have to pay, or?
Reply With Quote
  #9  
Old 10-09-2009, 06:10 AM
1st Gear
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8
Default

No I didn't have to pay, the car was new so all under warranty.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-19-2009, 08:34 PM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Default

I have an 09 a4 prestige and i have the same problem. I'm not so sure about 4 hour interval but after like 5 days of not driving, I go to my car and it does not unlock when I put my hand in there. I only got my car for like 2.5 months, this is not cool =(
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2009 A4 2.0T - Advanced Key Door Sensors Audiusuk B8 Models 0 08-07-2013 09:50 AM
Advanced key entry problem shamus_mcd Audi A5 0 04-27-2012 12:29 PM
Problem with Advanced key bakin1 B8 Models 6 03-10-2009 12:25 PM
door sensors steve General Tech 3 07-06-2006 08:09 PM
New highbeam switch and Alarm problem and door/hood sensors... AML 225 Audi A4 3 11-22-2005 02:09 PM


Tags
2009, a4, a5, advanced, audi, b8, key, morning, problem, proximity, q7, remote, reset, sensor, sensors, systems, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertising
Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 04:42 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.