Go Back  AudiForums.com > Audi Models > All Other Audi Models
 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem >

1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem

1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem

  #1  
Old 06-27-2007, 05:06 AM
Thread Starter
Join Date: Jun 2007
Posts: 2
Default 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem

Hello Friends,

First post here - glad to find that such a forum exists. Hope to be able to contribute some advice too, but obviously I'm starting here with a problem!

I have a 1994 100 estate, 2.6 auto, 140k miles, and now an intermittent transmission problem. Every now and then it seems to get stuck in 1st gear. If I then stop and turn off the ignition, the rev counter doesn't drop to 0. I restart and the rev counter is back to normal, and so is the gearbox. Given that I intermittently see a bulb failure warning come up, even though all the bulbs are good, you might think aha! It's an electrical problem, except that on my drive home from work there are some specific places where I can guarantee that this will happen, long slow dow, turn a sharp corner and there it is stuck in 1st.

So, my first instinct is to worry about the fluid level (but I can't check that, and having real trouble booking it in to the Audi dealer to get them to do it).

I don't want to ask the dealer to troubleshoot this because the car isn't worth that much!

Still, it's in beautiful condition, engine is a peach and the aircon very effective so I want to rescue it.

Has anyone seen this before, or got any other tips for troubleshooting?

Thanks

Steve
 
  #2  
Old 06-27-2007, 06:38 AM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 12,826
Default RE: 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem

ill go with the tranny fluid

[IMG]local://upfiles/12092/576BC5D0E7A94A959B7D03229B88C67E.jpg[/IMG]
 
  #3  
Old 06-28-2007, 02:03 PM
2nd Gear
Join Date: Mar 2006
Location: Black Mountain, NC
Posts: 852
Default RE: 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem

yeah try a filter change and a tranny flush
 
  #4  
Old 07-04-2007, 05:50 PM
Thread Starter
Join Date: Jun 2007
Posts: 2
Default RE: 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem


Well, thanks guys: I can confirm that after the dealer took in the Audi and did the transmission oil flush and replace, the transmission now works absolutely fine. This is only 4 years and 30k miles after the last time it was done, but hey - it's good to be back! I can confirm that I am still seeing this random electrical gremlin occur without the gearbox going open-loop.
 
  #5  
Old 07-08-2007, 01:43 PM
Join Date: Jul 2007
Posts: 1
Default RE: 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem

I had the same problem when I bought my 1994 Audi 100s with 160K from the dealer. I couldn't get it out of 1st gear. But my problem wasn't intermittent, it was all the time. I took it back to the dealer and they said it was a heat sensor for the transmission.(At least I think that is what it is called, I don't really remember) They told me that by not switching out of 1st was a safety mechanism that the car is supposed to do so it doesn't ruin the transmission. They replaced the sensor and I have never had any problems at all. Hope that helps...
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Dieson
Audi A6
0
02-01-2015 09:41 PM
chadi
General Tech
0
12-10-2012 11:03 AM
cosworth
All Other Audi Models
0
01-05-2011 12:43 PM
Sharmapython76
All Other Audi Models
4
07-17-2008 01:06 AM
Sharmapython76
New Member Welcome Area
0
01-06-2008 03:10 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1994 Audi 100 Auto transmission: intermittent problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.