Go Back  AudiForums.com > Audi Models > All Other Audi Models
 Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6 >

Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6

Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6

  #1  
Old 06-23-2007, 10:42 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 8
Default Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6

G'day, am new here so bear with me......own a 1994 Audi 100, 2.6L V6 (ABC engine) with 140,000km on the clock.Recently had injectors serviced,new seals and replaced idle-control motor (on the throttle body),also had one cracked injector so replaced it with second-hand item( couldn't source a new one here in Australia at the time). The idle-control motor was also non-Audi ( GM Holden item was fitted by local mechanic who said it fitted perfectly). A month later(and with the onset of colder weather) I'm having cold-start problems....takes a few goes before it wants to fire up...but always eventually starts. Secondly, the idle is staying high( like warm-up mode)@1500rpm for a long time and pulsing; even when the idle is at normal about 700rpm there is still a pulsing of 100-200rpm either way. AND... when driving or accelerating then lifting off the gas the revs won't drop for a few seconds then drop abruptly...really noticeable. Anyone got advice....could it be a vac leak? ecu issue? is there a cold-start valve or warm-up-regulator like on my old 100CD 5 cyl? Sorry for my ignorance....haven't had this car very long and have no manual or knowledge about code-reading. Any hints would be much appreciated.
 
  #2  
Old 06-23-2007, 01:01 PM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 12,826
Default RE: Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6

it could be a few things Vac leak is a good place to start then there is the idle air control valve, throttle position sensor, coolant temp sensor, intake air temp sensor etc etc and so on but a code check might speed fault finding a little faster
 
  #3  
Old 06-23-2007, 11:04 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2007
Posts: 8
Default RE: Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6

Thanks Dave, I'll check for any obvious vac leaks,but fear I'll have to take it to the stealership to look for fault codes. Here in Australia Audi is still really a fringe marque and service backup has always been poor....especially for anything pre-2000 and other than A3 A4 or TT. Not many other mechanic shops have Audi diagnostics or experience, and a lot won't even touch your Audi. Thanks for the tips ...Regards Steve.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Kite09
Audi A6
9
09-08-2013 02:03 AM
dazt8
B6 Models
2
04-26-2013 11:25 AM
madridlover
Audi A6
25
10-25-2012 01:27 AM
Ferox
All Other Audi Models
2
05-13-2008 12:52 AM
bazza_200
All Other Audi Models
1
12-27-2006 07:47 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Idle/starting issues...1994 100 2.6L V6


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.