surging at high speeds

  #1  
Old 04-25-2005, 07:08 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Apr 2005
Posts: 9
Default surging at high speeds

As well as the automatic transmission and heater troubles, posted below, the car (1988 80 4cyl) has a tendency to surge when travelling at high speeds (anything over 55mph). Could anyone shed some light on what might be wrong? I've been told that it could involve the injection system (k-jetronic), if it is then what components should I/how do I check? Could other systems be involved? I know this is probably a big question to respond to but I love my audi very much and want to get it back up to scratch - while learning about cars at the same time
 
  #2  
Old 04-25-2005, 02:07 PM
2nd Gear
Join Date: Mar 2004
Location: Swamplands of NJ
Posts: 761
Default RE: surging at high speeds

From the three posts I can see that you got yourself a real prizewinner! I’m not sure what you mean by "surge" more description is needed but it could be due to transmission problem especially when it becomes a problem at certain speed. The CIS system is quite reliable and I wouldn't mess with it. You can check the obvious, injector seals, vacuum leaks, sticking sensor plate, fuel filter, etc.
 
  #3  
Old 04-26-2005, 03:05 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Apr 2005
Posts: 9
Default RE: surging at high speeds

Hmm... When the car surges it feels like it's beeing buffeted by a head wind, I guess it losses power momentarily and then it comes back on again but this alternates quickly. Thanks for the heads up about the CIS.
 
  #4  
Old 04-26-2005, 05:07 PM
2nd Gear
Join Date: Mar 2004
Location: Swamplands of NJ
Posts: 761
Default RE: surging at high speeds

What happens to the tachometer during the moments of surging?
 
  #5  
Old 04-27-2005, 01:40 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Apr 2005
Posts: 9
Default RE: surging at high speeds

Nothing unusual, it doesn't jump. What does that mean? Thanks a lot for the effort you're putting into replying to me. I appretiate it a lot.
 
  #6  
Old 04-27-2005, 11:45 AM
2nd Gear
Join Date: Mar 2004
Location: Swamplands of NJ
Posts: 761
Default RE: surging at high speeds

Is the climate control set to "auto" or "def"? It might be the AC compressor cycling on-off. On my old 4000S and my current 100Q it is quite noticeable when the compressor is cycling.
 
  #7  
Old 05-06-2005, 02:34 AM
1st Gear
Join Date: Feb 2005
Location: SW PA
Posts: 368
Default RE: surging at high speeds

Audibaby may not be expressing his problem properly.

My own 90, 100, with auto, has a similar problem, but on hills. It will pull well, drop in RPMs, maybe 50 revs, pickup again for a 1/4 mile or so, drop 50 again. Almost as though it is starving for fuel, which it quite well may be.

Alternately, going downhill, no gas pedal, will surge, again, nearly 100 RPM, in this mode. Gives you like a hmmmmm, hmmmmm, hmmmmm, a few seconds apart.

Mine is not set to auto, nor defrost.

Cheers,

George
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
A84ADATE
Audi A8
1
03-04-2014 04:11 PM
straitshooter
B5 Models
6
11-20-2008 08:28 PM
Mikesd1980
Audi A8
4
02-15-2008 02:41 PM
apg96
Audi A4
18
02-28-2005 02:18 AM
99AudiA4q
Audi A4
4
12-28-2004 12:12 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: surging at high speeds


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.