Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi A8
A8 issue under hard acceleration >

A8 issue under hard acceleration

Audi A8 This full sized Audi A8 sedan offers interior luxury and spaciousness comparable to any car in the full sized luxury sedan class

A8 issue under hard acceleration

  #1  
Old 09-10-2010, 02:05 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 51
Default A8 issue under hard acceleration

Hey everyone,

Has anyone ever seen this behavior?

After a few seconds of accelerating the car hard (not full throttle) from a stop the red dashboard brake light starts to flash and beep intermittently and randomly for about 5 or 6 seconds then stops.

This is strange behavior. Someone suggested it was traction control, but that doesnt make sense.

Anyone have any clue why this is happening?
 
  #2  
Old 09-10-2010, 02:17 PM
1st Gear
Join Date: Jul 2009
Posts: 105
Default

I'm no expert, but traction control might not be a totally senseless answer, the control works by applying brakes to any wheel that slips, thereby transferring drive to the opposite wheel. Might be worth looking into.
 
  #3  
Old 09-10-2010, 02:35 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 51
Default

Originally Posted by Mongo18 View Post
I'm no expert, but traction control might not be a totally senseless answer, the control works by applying brakes to any wheel that slips, thereby transferring drive to the opposite wheel. Might be worth looking into.

It doesnt make sense for a couple of reasons:

- the light and beeping start about 5 seconds after the acceleration starts. Wouldnt it sense it right at the start when the torque load is highest?

- why would the car announce wheelspin with a beeping brake light?

- why would it keep flashing and beeping when I stop accelerating (the first time this happened I lifted off right away and it kept happening)
 
  #4  
Old 09-10-2010, 02:41 PM
2nd Gear
Join Date: Jun 2010
Posts: 624
Default

Mongo has a good point...especially if there is a fault in the ESP. It can light up a brake warning, abs warning or ESP (traction) light.

Check your brake fluid level too...if low, acceleration will shift it enough to trip low warning.

What year/model car?

Describe light and exact location...

...Where is the light on display? ...the word "brake" (like when parking brake is set) or a symbol.

P.S. If ESP malfunction, it can set one of those lights AFTER detecting problem.
 

Last edited by silverd2; 09-10-2010 at 02:52 PM.
  #5  
Old 09-10-2010, 02:46 PM
2nd Gear
Join Date: Jun 2010
Posts: 624
Default

When the warning continues, the system is telling you that subsystem was deactivated (temporarily?) because of the problem detected during ESP intervention....straight out of Audi's tech training manual.

It will show in the fault memory, with Vag.com code check.
 

Last edited by silverd2; 09-10-2010 at 06:11 PM.
  #6  
Old 09-10-2010, 02:47 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 51
Default

Originally Posted by silverd2 View Post
Mongo has a good point...especially if there is a fault in the ESP. It can light up a brake warning, abs warning or ESP (traction) light.

Check your brake fluid level too...if low, accelleration will shift it enough to trip low warning.

What year/model car?

Describe light and exact location...

...Where is the light on display? ...the word "brake" (like when parking brake is set) or a symbol.

P.S. If ESP malfunction, it can set one of those lights AFTER detecting problem.

'07 A8

The light is red, and read the word "Brake" written out and is in the center of the MPH gauge


I thought ESP had its own light on the dash?
 
  #7  
Old 09-10-2010, 02:51 PM
2nd Gear
Join Date: Jun 2010
Posts: 624
Default

One self-test you could perform would be to turn off the ESP and accelerate hard...if no warning, try it again with ESP on.
 
  #8  
Old 09-10-2010, 02:51 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 51
Default

Originally Posted by silverd2 View Post
When the warning continues, the system is telling you that system was deactivated because of the problem detected during ESP intervention....straight out of Audi's tech training manual.

It will show in the fault memory, with Vag.com code check.

So an error in the ESP intervention is triggering the red brake like?

Any clue what the cause may be?
 
  #9  
Old 09-10-2010, 02:52 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 51
Default

Originally Posted by silverd2 View Post
One self-test you could perform would be to turn off the ESP and accellerate hard...if no warning, try it again with ESP on.
Excellent idea.

Will try and report back...
 
  #10  
Old 09-10-2010, 02:55 PM
2nd Gear
Join Date: Jun 2010
Posts: 624
Default

Originally Posted by idfnl View Post
'07 A8

The light is red, and read the word "Brake" written out and is in the center of the MPH gauge


I thought ESP had its own light on the dash?
It does, but like I said, if a subsystem fails during ESP operation, it tells you which system failed...no matter what caused it...the ESP, the ABS or the brake circuit itself. Doesn't necessarily mean that the brake itself failed, but something caused that part of the process to fail.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: A8 issue under hard acceleration


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.