Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi A8
Weird rev fault and BOSE system not doing ewt! >

Weird rev fault and BOSE system not doing ewt!

Audi A8 This full sized Audi A8 sedan offers interior luxury and spaciousness comparable to any car in the full sized luxury sedan class

Weird rev fault and BOSE system not doing ewt!

  #1  
Old 01-26-2013, 04:16 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Posts: 7
Default Weird rev fault and BOSE system not doing ewt!

Hi guys,

Ive got 2 faults here on my 2005 D3 3.0 TDI.

Firstly, in auto mode if youre driving at steady speed the revs are up and down within 500 rpm range or so. Its weird. Feels like its hunting. Same on cruise, you feel it pull and slow, pull and slow wtc... Flick it to manual and its fine?? Also seems to stick too long when youre coming to a stop and releases the gear too abruptly. Could this be a ZF gear box fluid change needed? Ive code read and it comes up with 4 faults but all seem to relate to battery levels??

Also I have the MMI Bose system that doesnt accept my iphone? I also have the motorola phone, so Im told that I cant add my iphone. When I do a bluetooth search it finds: mototrola bluetooth and also the Bose bluetooth?? Is there any way I can connect? Also my CD changer has no power and Im unable to play any discs?? I have tried connecting my phone via the usb port in the glovebox next to the changer and also a hard drive media player all to no avail?

Im starting to go crazy as I cant figure these faults out?? Any and all help is HUGELY appreciated!

~Dave
 
  #2  
Old 01-26-2013, 04:38 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Posts: 7
Default

Can anyone help?
 
  #3  
Old 01-27-2013, 08:46 AM
jakematic's Avatar
1st Gear
Join Date: Apr 2011
Location: NC USA
Posts: 282
Default

First thing you'll need to do it a full scan with VCDS Ross-Tech: Home
This will let you know what the faults are and can be diagnosed from there.

iPhone won't work with USB connection to AMI, there is a cable specifically for it.
When you search Bluetooth you should see AUDI XXXX and connect to that with pin 1234.

If your CD changer is not working it could be causing problems with AMI and other things on the fibre (MOST) ring.

Do a search on tach bounce here and on the other forums - could be a vacuum leak.
 
  #4  
Old 01-27-2013, 12:11 PM
1st Gear
Join Date: Sep 2012
Posts: 80
Default

Have a scan of:
http://www.sonnax.com/system/pdfs/37...AutoChoice.pdf
and see if your symptoms on p.16 match...
TCC shudder or RPM swing:
 Incorrect type of fluid. Must flush complete and possibly multiple times.
 Lockup clutch de-bonding issue.
 O-ring on the converter piston id. leaking.
 Incorrect converter damper not matched to the engine.
 Incorrect TCC friction material.
 Check for possible reflash.
Sounds like TCC problems when in regulator mode. Try new CORRECT fluid.
 

Last edited by snapdragon; 01-27-2013 at 12:15 PM.
  #5  
Old 01-28-2013, 02:28 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Posts: 7
Default

Great thanks. I'll start with the fluid change I think and go from there. Just weird that its fine in manual but swinging in auto mode.

Do you know what the ipod lead is I need?

Cheers
 
  #6  
Old 01-30-2013, 04:39 AM
1st Gear
Join Date: Sep 2012
Posts: 80
Default

In Tiptronic mode, the TCC (Torque convertor clutch) is not in 'regulator mode' where it is continually slipping.
 
  #7  
Old 01-30-2013, 12:23 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2013
Posts: 7
Default

Originally Posted by snapdragon View Post
In Tiptronic mode, the TCC (Torque convertor clutch) is not in 'regulator mode' where it is continually slipping.
Ahhh I see. Im gonna get a fluid change next week. Do I need the 'blue' ZF fluid?
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
DavidHewitt
Electronics
0
05-15-2014 10:46 AM
doodoo
General Tech
1
04-17-2013 02:11 PM
picco97
B5 Models
0
03-22-2009 01:06 AM
eujalo
New Member Welcome Area
2
05-03-2008 02:08 AM
pbody
Electronics
0
04-11-2005 12:31 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Weird rev fault and BOSE system not doing ewt!


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.