2009 Audi Q7 4L 3.0 TDI cranks but doesn't start - AudiForums.com

Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi Q Model Line > Audi Q7
2009 Audi Q7 4L 3.0 TDI cranks but doesn't start >

2009 Audi Q7 4L 3.0 TDI cranks but doesn't start

Audi Q7 The Audi Q7, beauty on and off the streets. Refined styling paired with power and advanced technology.

2009 Audi Q7 4L 3.0 TDI cranks but doesn't start

Reply

 
 
 
  #1  
Old 03-14-2017, 01:15 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 6
Default 2009 Audi Q7 4L 3.0 TDI cranks but doesn't start

Recently picked up Q7 3.0TDI with 75k kms on the clock. It has an ABS and ESP error that piped up soon after tire rotation and alignment work being done.

Saturday last week,, while I was overtaking at about 80/90kms speed the car just died. It cranks but doesn't start ever since.

I don't have a VAGCOM but I did scan using Launch X431. Below are the error codes. The scan says there are 8 errors in total

008213 - intake manifold flap position sensor bank 1
000135 - fuel rail / system preasure
05405 - ( 24, F1, 15, 1D) please refer to relevant tech manual
001393 - break switch (F)
01423 - sensor for leaking lateral acc.-G200
01487 - system function test - value of resistance too great
01486 - system function test activated
00778 - steering angle sender G85

from google, I understand that none of these should have lead to the car stalling while driving.

have any of you experienced similar issues, should I be checking the crank position sensor. I see that the RPM needle move while cranking. Does this me an that the CP sensor is working.
 
Reply With Quote
  #2  
Old 03-19-2017, 12:45 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 6
Default

Have done the following

1) removed the bank 1 and 2 to clean and re fix the swirl flaps. Bank 1 has play so am using a rebuild kit to fix both the banks.
2) cleaning the intake manifold, EGR and throttle body

Hope the clean and refit plus the siwrl flap kits fix the issues.
 

Last edited by harish.krovvidi; 03-21-2017 at 01:14 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-21-2017, 01:16 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 6
Default

Completed clean and refit. Battery went dead so I will charger and then try cranking

1) clear all error codes
2) use freshly charged battery

Will post progress later today
 
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2017, 02:00 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 6
Default

Got a spare battery and the car still won't start. Any one help !!
 
Reply With Quote
  #5  
Old 03-24-2017, 09:01 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 6
Default

Audi dealership called today said that they found metal shavings in the file filter and may need to change he fuel delivery shatter in the car.

Not sure what all needs change based on this.
 
Reply With Quote
  #6  
Old 05-08-2018, 10:32 PM
1st Gear
Join Date: May 2018
Posts: 4
Default

Hi Harish - Can you tell us how this ended up? My 2007 Q7 won't start, no 'priority 1' codes, seems to have fuel pressure, new battery, fully charged.

Thanks in advance
 
Reply With Quote
  #7  
Old 05-08-2018, 11:33 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Mar 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by 2007AudiQ7 View Post
Hi Harish - Can you tell us how this ended up? My 2007 Q7 won't start, no 'priority 1' codes, seems to have fuel pressure, new battery, fully charged.

Thanks in advance
Fuel pump was toast.
Open the engine cover
look for the fuel mechanical high pressure fuel pump
there is a fuel metering sensor on its right side
remove the sensor. Check for metal particles. If found then that is the reason the car is not starting.

you will see error codes for fuel pressure
 
Reply With Quote
  #8  
Old 05-21-2018, 08:42 PM
1st Gear
Join Date: May 2018
Posts: 4
Default

thank you
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
JDF
Audi A6
12
04-12-2012 01:58 PM
Billydakid
S Car Model Line
0
10-29-2010 02:40 AM
PCdude4583
B5 Models
11
04-12-2008 11:28 PM
aRIf
Audi A4
64
11-23-2007 09:17 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2009 Audi Q7 4L 3.0 TDI cranks but doesn't start


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.