Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi A4 > B5 Models
CEL P0455 1998 EVAP Sys leak: Audi A4 Quattro Help >

CEL P0455 1998 EVAP Sys leak: Audi A4 Quattro Help

B5 Models Please discuss all 1996 - 2001 B5 A4 topics here...

CEL P0455 1998 EVAP Sys leak: Audi A4 Quattro Help

  #1  
Old 01-10-2011, 03:10 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Posts: 69
Default CEL P0455 1998 EVAP Sys leak: Audi A4 Quattro Help

Hi,

Just wondering if anyone has any clue as to the problem with Cel P0455 on an 98 Audi A4 quattro. Here is the diagnostic report from a code reader:

P0455
Evap Emission sys leak detected (gross leak / no flow)

misfire ok
fuel sys ok
comp component ok
cat mon inc
htd catalyst n/a
evap syst mon ok
sec air system n/a
a/c refrig mon n/a
oxygen sens mon inc
oxygen sens htr
egr system mon n/a

I also smell gasoline inside the cabin (definitely different from exhaust gasses). Also, when I get near empty and gas light comes on, after a car restart, gas level goes back to a little over empty and gas light turns off (a definite move in the needle, not just parking on inclines, etc.). Happened about twice before I decided to refuel.

I have checked as many vacuum hoses and had a roaming mechanic do the same and no hoses were leaking (but this wasn't a very complete check).

Any ideas? I dont feel like spending over a 100 bucks just to diagnose this at the dealership.

Thanks!
 

Last edited by plinko89; 01-10-2011 at 03:13 PM.
  #2  
Old 01-10-2011, 03:27 PM
SICKB5's Avatar
1st Gear
Join Date: Sep 2010
Location: DALLAS, TEXAS
Posts: 217
Default

start with checking your gas cap make sure it isnt lose and make sure it isnt leaking also check your EVAP Canister Purge Regulator Valve.. thats were i would start.. 2 most common things to fail to my knowledge
 
  #3  
Old 01-10-2011, 03:36 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Posts: 69
Default

Thanks man. I forgot to mention I got the same problem when I lost my gas cap (however cel read large leak, now reads a little different). Replaced it with an aftermarket one. Could that really be it?
 
  #4  
Old 01-10-2011, 04:32 PM
SICKB5's Avatar
1st Gear
Join Date: Sep 2010
Location: DALLAS, TEXAS
Posts: 217
Default

UMMM.. idk i mean if it was $2 gas cap from autozone then i mean i wouldnt trust it.. but i dont trust anything from autozone.

i mean that i couldnt answer just go to a hole in the wall place that does state inspections and ask them to test your gas cap for you for a couple bucks serioulsy it takes like a minute to do it.

if it is ok clear the fualts close the gas cap real good. and i just noticed i looked over it you say you can smell fumes in your car maybe you have an EVAP line under your car got dragged when you were leaving some place and put a small hole in it .. idk man its hard to test evap systems without specialty tools like a smoke meachines are legit take the gas cap off put on the smoke machine start pumping it in next thing you know have smoke coming from somewhere if there is a leak!! and if it doesnt leak from anywhere while you are doing the smoke leak test its the gas cap.
 
  #5  
Old 04-13-2015, 07:06 PM
1st Gear
Join Date: Apr 2015
Posts: 1
Default

Did u find out what it was? Im having the same exact problem but when i put gas and i tirn it on it goes back of..and i need to cranck it a lot and step on the accelerator till it goes on and keep high rpm for about a min then in fine wont happen till i put gas again..any ideas of what could it be?
 
  #6  
Old 10-16-2015, 06:59 PM
1st Gear
Join Date: Oct 2015
Posts: 1
Question

Originally Posted by Rony7 View Post
Did u find out what it was? Im having the same exact problem but when i put gas and i tirn it on it goes back of..and i need to cranck it a lot and step on the accelerator till it goes on and keep high rpm for about a min then in fine wont happen till i put gas again..any ideas of what could it be?
Rony, did you figure out what your problem was? I have the same problem as you. After I fill the tank I have to crank for about 20 secs giving it a ton of gas to get it to start and then keep giving it gas for at least a minute. I have checked my codes and I get both Evaporative Emissions Incorrect Purge Flow P0441 and Evaporative Emissions System Leak P0455. I guess I will start with the gas cap and then check for hose leaks, moving on to replacing the EVAP purge regulator valve if all else fails.
 
  #7  
Old 11-26-2018, 06:03 PM
1st Gear
Join Date: Nov 2018
Posts: 2
Default

I have the 455 code also. Did a smoke test and had smoke coming out of the filter of the leak detection pump. I have read replacing the pump did not fix the CEL. I also had smoke comimg out of the brake assist can. Is that ok?
Newbie
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
NicholasLang
Audi A6
2
07-28-2013 07:22 PM
Gfunk176
B7 Models
5
03-25-2011 09:41 PM
plinko89
General Tech
2
01-11-2011 10:47 AM
jerkyboy
B5 Models
4
07-27-2010 12:15 PM
Bass402
Audi A6
25
06-12-2007 12:23 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: CEL P0455 1998 EVAP Sys leak: Audi A4 Quattro Help


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.