Audi A8 This full sized Audi A8 sedan offers interior luxury and spaciousness comparable to any car in the full sized luxury sedan class

Suspension Issues

  #1  
Old 02-22-2011, 10:53 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Location: Orange County
Posts: 59
Question Suspension Issues

Just yesterday I noticed that the yellow and green suspension lights came on and the front suspension is sitting at the lowest level whereas the rear looks at normal height. Also the level controls grey out, ride systems are shut down?

I did the VAG-COM scan and here is what I found: the 17983 has been there before. But the rest are new. I just need a pointer to were to start to fix the issue. Compressor/Control Valve sounds like it might be out, but not sure. Any help would be appreciated. Thanks

2004 A8 L

17983 - Right Engine Mount Solenoid Valve (N145): Short to Plus
P1575 - 001 - Upper Limit Exceeded

-------------------------------------------------------------------------------
Address 34: Level Control Labels: 4E0-910-553.lbl
Part No SW: 4E0 910 553 E HW: 4E0 907 553 E
Component: LUFTFDR.-CDC H05 4290
Coding: 0015510
Shop #: WSC 02353 785 00200
VCID: 254B1C9D9567

4 Faults Found:
01316 - ABS Control Module
008 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00101000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 5
Reset counter: 149
Mileage: 166577 km
Time Indication: 0
Date: 2011.01.04
Time: 08:13:08

01772 - Signal from Level Control Pressure Sensor (G291)
008 - Implausible Signal - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00101000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 6
Reset counter: 160
Mileage: 169591 km
Time Indication: 0
Date: 2011.02.21
Time: 07:39:26

01400 - Suspension Level Control
002 - Lower Limit Exceeded
Freeze Frame:
Fault Status: 11100010
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 7
Reset counter: 122
Mileage: 169646 km
Time Indication: 0
Date: 2011.02.21
Time: 11:08:05

01583 - Leak in System Detected
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 11100000
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 122
Mileage: 169751 km
Time Indication: 0
Date: 2011.02.22
Time: 18:50:38


-------------------------------------------------------------------------------
 

Last edited by grease; 02-22-2011 at 10:58 PM. Reason: Model year needs to added
  #2  
Old 02-23-2011, 02:39 PM
ludikraut's Avatar
1st Gear
Join Date: Mar 2007
Location: Chicago, IL
Posts: 104
Default

The flashing lights are the visual indicator for the 01400/002 fault. Sounds like you may have a leak. Some more info here: http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_292.pdf

Additional SSP docs here: http://www.volkspage.net/technik/ssp/index_eng.php/

My compressor stopped working when we had subzero temps here in Chicago in January, but now that it's warmer, it's working again. Go figure.

l8r)
 
  #3  
Old 02-23-2011, 09:53 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Location: Orange County
Posts: 59
Default

I did notice today that the amber car and green car were flashing. The PDF is very helpful. After a bit both stop flashing. Also noticed that only the front suspension is down with both front wheels in the close to the arch, whereas the rear is an normal height.

I thinking it could be failed solenoid or relay or air compressor?
 

Last edited by grease; 02-24-2011 at 11:09 AM.
  #4  
Old 02-24-2011, 11:32 AM
ludikraut's Avatar
1st Gear
Join Date: Mar 2007
Location: Chicago, IL
Posts: 104
Default

I doubt it's the air compressor if only the front suspension is down. When my compressor started acting up, all four wheels dropped at about the same rate. My money is on a leak. If not that, then maybe look at either the Control Valve Unit (likely), or Relay (unlikely).

l8r)
 

Last edited by ludikraut; 02-24-2011 at 11:38 AM.
  #5  
Old 02-27-2011, 10:00 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Location: Orange County
Posts: 59
Default

Update from the weekend. I dismantled the front of the car driver side.

I took some pictures of how the car was sitting before.

I had a job get the jacks under the car. I rolled the car onto the first brick still not high enough and then forward onto double bricks.

I removed the driver side compartment, checked the relay and fuse 40 amp. I opened the relay too to see if the contacts where good, no issues there.

Attached wiring to the air pump to check operation, the pump did not switch, I would have at least expected it to turn on?

I fear a failed pump?
 
Attached Thumbnails Suspension Issues-whole-car.jpg   Suspension Issues-front-suspension.jpg   Suspension Issues-ready-jacks.jpg   Suspension Issues-makeshift-switch-40-amp-fuse.jpg   Suspension Issues-wired-direct-battery.jpg  


Last edited by grease; 02-28-2011 at 11:35 AM.
  #6  
Old 02-28-2011, 08:06 PM
auditech79's Avatar
Site Moderator
Join Date: Feb 2007
Location: Nor Cal
Posts: 9,004
Default

So you hotwired the pump and it didn't turn on? Seems to me like you have found the problem. Did you lift up the front of the suspension to visually inspect the front air bags for any leaks/tears though?
 
  #7  
Old 03-10-2011, 02:01 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Location: Orange County
Posts: 59
Default

New pump arrived today, a little late, managed to test by hot wiring to the battery and it works, guess the pump was faulty after all.

Will install tomorrow. And clear the fault codes.
 
  #8  
Old 03-10-2011, 07:03 PM
auditech79's Avatar
Site Moderator
Join Date: Feb 2007
Location: Nor Cal
Posts: 9,004
Default

Good deal, i'll keep that in my diagnostic notes.
 
  #9  
Old 05-21-2011, 02:29 PM
1st Gear
Join Date: Jan 2009
Location: Bronx
Posts: 4
Default

Hey, question how much was that pump am having the same issue with my Audi a8l 2004
 
  #10  
Old 05-21-2011, 06:21 PM
2nd Gear
Join Date: Jun 2010
Posts: 624
Default

Originally Posted by rodrigra View Post
Hey, question how much was that pump am having the same issue with my Audi a8l 2004
Part # 4E0616007B
Wow, $1239 at genuineaudiparts.com:
http://genuineaudiparts.com/partloca...?siteid=214407

Even higher from ECS or World Implex.

Here's a bargain on ebay, if you're not scared of international purchase...I've never had a problem buying and selling international:

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/compr...item255e0910da
 

Last edited by silverd2; 05-21-2011 at 06:24 PM.

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Suspension Issues


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.