VAG-COM (*New* section) Need some help with a VAG-COM? Have some good advice to offer others using a VAG-COM?

2000 A6 VagCom Cable?

  #1  
Old 04-28-2012, 07:04 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jul 2011
Location: Grand Rapids, Michigan
Posts: 65
Default 2000 A6 VagCom Cable?

Hey all.

Just wondering if I should get the vag-com cable listed in this thread

https://www.audiforums.com/forum/aud...003-a6-182396/

New KKL VAG-COM Diagnostic USB Cable interface OBD2 For VW AUDI 409.1 Version | eBay

The above link is for the cable that I think should work.

Just want to check before I get it.

I replaced the cluster in my 2000 A6 2.7T, and now the tacho doesn't work, and there's a light with a flashing key in it (immobilizer)?

I'm hoping if I use vag-com i can recode the tacho with the current mileage (about 30k more), and remove/disable the immobilizer portion? (it's the immobilizer that i assume is stopping the tacho from working.)

Thoughts?
 
  #2  
Old 04-28-2012, 08:41 PM
AudiForums WilkommenVagen Direktor
Join Date: Jan 2010
Location: Western MD USA
Posts: 2,955
Default

the cables that you get from ebay are usually just a way to connect your computer to your car. the software is available for free from ross-tech. the non-licensed cables, like from ebay, only work with the freeware version of the software. i know that the freeware has limitations and sometimes don't cooperate well with the non-official cables.

the licensed cable is significantly more expensive
 
  #3  
Old 04-28-2012, 10:04 PM
1st Gear
Join Date: Feb 2012
Location: Parker, CO
Posts: 107
Default

Sorry but you may have a bigger problem - the 2000 MY A6 didn't have an immobilizer, so it sounds like the cluster you have now is from a later model year. If that's true, there's no way to "turn off" the immobilizer in the cluster even with a full-up VAG-COM, and that would explain why the tacho isn't working (it gets it's signal from the ECM as data and they are probably not communicating correctly). If the new cluster doesn't match the rest of the modules, there's no way to know up front what else will or won't work.
If it does match, and yours was a late 2000 that somehow ended up with an immobilizer in it, then you will need the PIN code for the new cluster to re-set the immobilizer so you can run the car. Some automotive locksmiths have the specialized equipment needed to pull the PIN from the cluster, and without that you're screwed, and not even the dealer can give it to you. Then it still wouldn't explain why the dead tacho...
Jim
 
  #4  
Old 04-29-2012, 03:59 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Jul 2011
Location: Grand Rapids, Michigan
Posts: 65
Default

Yeh my dad has vcds and the cable back in australia, unfortunately I'm in america, so that's not a big help.

Bugger about the cluster. I haven't checked the label on mine, but i'm fairly certain I don't have the Immobilizer.

If I used the Imoobilizer emulator (IMMO immobilizer emulator AUDI VW Seat Skoda products, buy IMMO immobilizer emulator AUDI VW Seat Skoda products from alibaba.com) then maybe I could possibly get around it?

Seems like a bit of a hack job though.

Might just have to resell this cluster on ebay and get mine repaired
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
imaudi5000
VAG-COM
0
02-28-2013 10:48 PM
pbrules10
VAG-COM
16
02-12-2012 12:21 PM
foxracing4500
VAG-COM
1
04-23-2011 01:10 PM
freestyleski
VAG-COM
14
10-17-2007 10:22 PM
DVA
VAG-COM
0
02-10-2006 09:03 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2000 A6 VagCom Cable?


Advertising
Featured Sponsors

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.