Go Back  AudiForums.com > Audi Models > Audi A4 > B5 Models
Intermittent engine cut out , stalling >

Intermittent engine cut out , stalling

B5 Models Please discuss all 1996 - 2001 B5 A4 topics here...

Intermittent engine cut out , stalling

  #1  
Old 10-28-2010, 01:04 AM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Feb 2006
Posts: 7
Default Intermittent engine cut out , stalling

I've read a couple of threads with my similar problem but want to get any new feed back or discoveries

A4 Avant 1999 1.8T 5sp 157K
Issue - intermittent sudden lose of power that can be best discribed as AC kick in except 10x worst. When it is acting up, and stopped at a light, it will hunt at low idle and often stall. Problem is intermittent and some day car runs normal. CEL comes and goes. It almost seems that it is electical connection issue. What ever, problem is now more frequent and will show up during every second drive.

Done to date, but no resolve

Fixed vaccum leak at airbox check valve (split)
replaced fuel (pain) and air filter
properly cleaned throttle body, MAF
spark plugs OK
Pulled codes at Auto Zone- P1136 and P1127

Similar threads suggest the MAF needs to be changed ($$). I would like to be sure this is the issue. Is there a simple test to confirm MAF?

Could the cat converter be plugged? wouldn't that be a continuous issue?
Would O2 sensors ($$) be bad?

Please suggest.
 

Last edited by shappie; 10-28-2010 at 01:10 AM.
  #2  
Old 10-28-2010, 02:30 PM
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Feb 2006
Posts: 7
Default

Can anyone suggest anything here? It is now acting up continously

Shappie
 
  #3  
Old 10-28-2010, 03:49 PM
1st Gear
Join Date: Oct 2010
Posts: 2
Default Similiar Problem

I had a similiar issue. My car would idle rough or up and down the rpms would go or sometimes it would stall. Recently the last 3 times I filled up my tank the car would not start, eventually it would. I ended up having the "pressure regulator valve" replaced.
 

Last edited by bwarren9; 10-28-2010 at 03:50 PM. Reason: spelling
  #4  
Old 11-04-2010, 11:10 PM
1st Gear
Join Date: Jul 2010
Location: Oklahoma City, Ok
Posts: 9
Default

im having the same problem and im buying a maf sensor tomorrow so ill post back when i get it on. I also took my car to bob moore audi to have them pinpoint the problem before i spent a ton of money and this was my reply Quote C/S Check engine light is on. Check and advise. Check and cleared fault codes. Engine is Highly Modified. No further diagnosis can be done........... what a load of **** i got the experts scratching their heads
 
  #5  
Old 11-05-2010, 02:12 AM
Andrew149's Avatar
3rd Gear
Join Date: Feb 2009
Location: Raleigh NC
Posts: 2,801
Default

unplug you maf flow sensor and see what the car does for some people its better if so u need a new one
 
  #6  
Old 11-05-2010, 10:47 AM
1st Gear
Join Date: Oct 2010
Posts: 2
Default

I ended up taking my car back the following week beacause the check engine light came back on after the pressue regulator valve was changed and the dealer said there was a vacuum leak they corrected. Same day check engine light came back, I'm tired of running back and forth to the dealer.
 
  #7  
Old 11-05-2010, 03:35 PM
1st Gear
Join Date: Apr 2009
Location: West Chester, PA
Posts: 127
Default

There's a good chance it's the engine speed sensor.
 
  #8  
Old 11-06-2010, 07:54 AM
chocalotstarfish's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2009
Location: USA
Posts: 4,298
Default

I'm holding money on MAF if its bad it wont matter how many times you clean it. My did the exact same weird idle at lights and stalled some times with CELs sometimes not...
 
  #9  
Old 11-06-2010, 04:57 PM
1st Gear
Join Date: Jul 2010
Location: Oklahoma City, Ok
Posts: 9
Default

Ok maf censor did not work. check entire engine bay for vac leak no luck there. ( used carb cleaner while running) i think im just going to start replacing everything one peice at a time.
 
  #10  
Old 05-07-2013, 02:58 PM
thoneywell2's Avatar
1st Gear
Join Date: May 2013
Posts: 1
Default problem

chances are it is a defective sensor that has caused other problems bc you continued to drive it(probably drove it hard) while it had the problem. check if it's the engine speed sensor/ crankshaft positioning sensor other than that id look into getting something different. seems like youre just getting started with these problems and the car is in bad shape
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
hobber
B5 Models
4
02-10-2013 11:26 AM
daniel inches
General Tech
2
07-03-2012 06:31 PM
daniel inches
Audi A6
2
02-20-2012 08:40 PM
pcurtice
All Other Audi Models
2
09-29-2011 11:36 AM
ibe3pac
Audi A4
2
09-30-2005 06:12 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Intermittent engine cut out , stalling


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.